Home » Werking pelletkachel

Een pelletkachel is infeite een kleine biomassaketel. De brandstof bestaat uit houtpellets, en men stelt dat 2 kilo pelletkorrels gelijk staat aan 1 m³ aardgas of 1 liter stookolie.

Bovenin de kachel bevindt zich de brandstofvoorraad (pellets), die door de klep te openen gevuld kan worden. Bij een inbouwkachel wordt de kachel naar voor geschoven om bij te vullen.

Vervolgens brengt een toevoerschroef de pellets naar de brander.

Een rookgasventilator zorgt voor een correcte verbranding van de pellets en de schouw zorgt voor de evacuatie van de rookgassen. Een tweede ventilator zorgt voor de verspreiding van de warme lucht in de kamer .

Bij een model met kanalisatie kan de warme lucht ook naar andere aangrenzende ruimtes verspreid worden.

Bij een pelletkachel met stralingswarmte is er geen convectieventilator aanwezig. Een gietijzeren warmtewisselaar en de aankleding van de kachel zorgt voor de natuurlijke convectie. Deze kachels zijn stiller maar de warmteverspreiding gaat niet zo snel.

Het hart van de pelletkachel is een microchip: deze zorgt voor een optimale verbranding, van hieruit wordt alles gereguleerd en gecontroleerd; snelheid van de vijzel, verbranding, ventilator, wanneer de pelletkachel automatisch aanspringt en zichzelf uitzet.

De ontstane hoeveelheid as door de verbranding is zeer klein waardoor de aslade minder frequent geledigd moet worden dan bij een houtkachel.

Het wekelijkse onderhoud beperkt zich tot het stofzuigen en/of het ruitje even poetsen. Na 2000 à 3000kg pellets verbranden is er wel een grondig onderhoud van de kachel en de schouw nodig.

Een pelletkachel heeft een veilige rookgasafvoer nodig. Deze afvoer is anders dan die van een houtkachel. De diameter is bijna altijd 80mm en de pijp moet de overdruk van de door de kachel uitgestuwde rookgassen aankunnen. Ondanks het feit dat de rookgasafvoer van een pelletkachel meestal niet helemaal door het dak hoeft is een zorgvuldig aangelegd rookgaskanaal erg belangrijk. Een pelletkachel op een slecht uitgevoerde schoorsteen brand slecht, geeft veel vuil en kan zelfs gevaarlijk zijn. Zorg ervoor dat de aansluiting vakkundig en veilig gebeurt!